MENÜ

Ma már a klinikusok is elismerik, amit régen a sámánok, majd a természetgyógyászok állítottak:

a testi betegségek mögött mindig valamilyen megoldatlan lelki probléma húzódik meg.

Pszichoszomatika = lelki és testi folyamatok összefüggése, melyben pszicho = elmére,

szomatika = testre utaló kifejezés. Egy új tudományág, mely betegségeink szimbólumának értelmezésével foglalkozik. Azaz minden betegség hátterében valamilyen lelki konfliktus húzódik, s ez testi tünetekben manifesztálódik. Tehát legyen akár fejfájás, allergia, cukorbetegség, vérnyomás probléma, emésztési zavarok, stb. – mindezek hátterében pszichés zavarok állnak.

A pszichoszomatika elméletének alapja, hogy a test működése mindig azoktól az információktól függ, melyek kiindulópontja tudatunk. Tehát, ha betegség lép fel, az arra utal, hogy tudatunkban valami nem harmonizál, valami nincs egyensúlyban. Mivel a harmónia zavara mindig a tudatban, az információk szintjén áll fenn, a testben csak megmutatkozik, azaz testünk csak egy megjelenítési forma, mely a tudatban lejátszódó folyamatokat tükrözi. Ezért hát helytelen azt mondani, hogy a test beteg, hiszen beteg csak az ember lehet, s a betegsége a testében, mint tünet jelenik meg.

A tünet pedig azt mutatja meg, tudatja velünk, hogy valamire szükségünk van, hiszen ha nem lenne szüksége semmire, akkor egészséges lenne, azaz egyensúlyban lenne.

A pszichoszomatikus tanácsadás segítségével meg tudjuk fejteni, hogy mit akar üzenni betegségünk.

Mindez hipnózissal párosítva egy kivételes és különlegesen hatékony eszköz, mert segítségével az érzelmek áttranszformálhatóak a speciális hipnózis technikák alkalmazásával. Így képes előmozdítani a gyógyulást.

„A betegség a sértődött lélek jajkiáltása” – Peter Altenberg szavaival élve, ezért kimondottan fontos feltárni azt, hogy mi az, ami „megsértette” a lelket.

- Mit akar üzenni testi szinten?

- Mire akar rávilágítani?

- Min is kellene változtatnunk? stb.

Milyen betegségekre lehet hatékonyan alkalmazni?:

- légúti betegségek,

- allergiák,

- függőségek /drogok, alkohol, dohányzás, elhízás, stb./

- emésztéssel kapcsolatos betegségek /hányás, hányinger, gyomor, epe, máj stb. probl./

- érzékszervek megbetegedései,

- fertőző betegségek,

- migrén, fejfájás,

- bőrbetegségek,

- szexualitással kapcsolatos betegségek, terhesség, menstruációs problémák,

- szív –és érrendszer betegségei,

- mozgásszervi panaszok,

- pszichés problémák /pl. depresszió, pánik, szorongás, félelmek/

- daganatos megbetegedések.

Mi a HIPNÓZIS?

A stressz elleni küzdelem és a test ellazításának egyik leghatékonyabb módszere a hipnózis.

Hipnózis közben a szuggesztiók változást idéznek elő az agy és a test üzenetközvetítő rendszerében.

A testünket behálózó idegek működése rendkívül bonyolult és sokrétű, de befolyásolható. A fájdalom, az öröm, az unalom és az élvezet nem mások, mint a testünk reakciói az agyunkon átsuhanó gondolatokra. Néha a saját gondolataink rabjaivá válunk, a saját szellemi erőnk ellenünk fordul, és ahelyett, hogy segítene megoldani, felnagyítja a problémáinkat. Nem egy varázslatos, misztikus állapot, hanem egy módosult tudatállapot, amit nap, mint nap képesek vagyunk átélni.

Kiváló segítség arra, hogy hozzáférjünk, kiaknázzuk és a saját szolgálatunkba állítsuk szellemi, lelki erőforrásainkat.

Mindnyájunkat hipnotizáltak már. Naponta több millió tévénéző „veti alá magát” indirekt hipnózisnak anélkül, hogy tudatában lenne. A tévéreklámok észrevétlenül, de hatást gyakorolnak a viselkedésünkre és az egészségünkre, ilyenkor figyelmünk egyetlen érzéki benyomásra, a képernyőre korlátozódik, észrevétlenül magunkévá tesszük a felénk közvetített szuggesztiót, hipnotikus, alfa- állapotba kerülünk. Hipnózis alapelvei: relaxáció, koncentráció, szuggesztió, ismétlés. Ezek hatására a viselkedés végül bevésődik, reflexszerűvé válik.

Alapvető különbség a meditáció és a hipnózis között, hogy míg a meditáció abban segít, hogy elfeledkezzünk a problémákról, addig a hipnózis feltárja a problémák gyökereit, kiirtja azokat, és megoldást talál a problémákra. Titka az összpontosított figyelemben, koncentrációban rejlik.

Magában foglal egy konkrét célok elérésére irányuló, gondosan felépített, személyre szóló programozást is.

Csökkenti az alanyra nehezedő nyomást, segít leküzdeni a nehézségeket, jóleső érzést biztosít, feszültség oldó hatással bír, miközben az alany egy időre kilép a valóságból. Előnye a meditációval szemben, hogy nemcsak elfeledteti az egyénnel a valóságot, hanem arra is felkészíti, hogy mikor oda visszatér, le tudja küzdeni a problémáit. Alfába, majd onnan thétába vezet el, mely nem más, mint a hipnózis. Nem azonos az alvással, mert ott nagyrészt tudattalan állapotban vagyunk, s akkor tudatalattink elérhetetlen a szuggesztiók számára. A hipnózis a mélyájulás állapotához hasonlítható, amikor is testünk pihen, agyunk aktív, mindvégig tudatunknál vagyunk és fogékonyak vagyunk a szuggesztiókra. Idegeink, izmaink eközben ellazulnak, s ez a kellemes ellazulás örömérzéssel párosul.

Hipnózisban soha nem veszítjük el az önkontrollunkat, tudunk gondolkodni, megőrizzük kritikai érzékünket is, ezért nem kell e módszertől félnünk!

 

Asztali nézet