MENÜ

HAPTONÓMIA

A gyógyító érintés művészete

A haptonómia alapja a tisztelet, a feltétel nélküli elfogadás, a nyitottság és a jelenlét, mely az érintésen keresztül kinyilvánított attitűddel fordul a kliens felé.

Szomatoterápiák közé tartozik. A szomatoterápia alapja a test emlékezetének megszólítása. Életünk során sajátosan kódolódnak testünkben a bennünket ért hatások és a velünk történt eseményekre adott reakcióink. Sejtjeink ugyan folyamatosan megújulnak, de továbbadják a múlt tapasztalásait. Így őrződik meg testünkben fogantatásunk pillanatától egész életünk, s így hordozza magában a jelen pillanat történetünk egészét.

Amikor megérintünk valakit, akkor mindezzel kapcsolatba kerülhetünk, gyakran a magzati időkig visszamenően, mert nyitottan hallgató tenyerünkön keresztül, a bizalom és a biztonság légkörében megnyílik számunkra az ő testébe íródott története, személyisége, lényegisége.

A haptonómiás segítségnyújtás alapja a terapeuta és a kliens közötti közös érzelmi tér létrehozása, ahol a kliens megnyílhat, s átadhatja tudattalanjában rejtőző érzéseit, emlékeit. Így könnyebbülhet meg, s ez az oldódás teszi lehetővé számára a gyógyulást.

Alkalmazási területei:

Szülészeti, terhesgondozási haptonómia /perinatális/, mely lekövetéssel még az első évben is folytatódik. Célja az apa – anya – magzat, illetve a csecsemő közötti kapcsolat folyamatos támogatása.

Pszichoterápiában pedig a haptopszichoterápia, mely célja, hogy a szorongással, frusztrációval, esetleges kiteljesedettség hiányával küzdő személyeket hozzásegítse, hogy visszataláljanak belső egyensúlyukhoz, s ezáltal lelki egészségükhöz.

 

Asztali nézet