MENÜ

AKUPRESSZÚRA

Több mint 2500 éves hagyománya van, a Hagyományos Kínai Orvoslás gyógyító módja.

 Szemléletük szerint az embert holisztikusan,  test +  lélek +  szellem  egységében tekintik. A testünkben keringő Életenergia a Qí /ejtsd: csí/, mely az energia keringés csatornarendszerében, a meridián hálózatban kering. Ezen helyezkednek el az akupunktúrás pontok. A meridiánok tehát, mint energiát szállító erek az egész testet behálózzák láthatatlanul. A kínai gyógyászat alapja az a felismerés, hogy akkor vagyunk egészségesek, ha az Életenergia minden testrészünkhöz, minden szervünkhöz, sőt minden sejtünkhöz akadálytalanul eljut.

Minden kezelés célja tehát az Életenergia áramlási zavarainak felismerése, majd a hiány illetve többlet megszüntetése. Az áramlás egyensúlyának megteremtésével természetesen visszaáll az egészségi állapot.

A meridiánok testfelszínhez közeli pontjait akupunktúrás pontoknak nevezzük, s a kezelés során ezen pontok  nyomásával, masszírozásával, vagyis akupresszúrával tudunk kívülről beavatkozni a Qí áramlásába.

Helyreállítható az energia-egyensúly úgy is, hogy a pontot melegítjük. A melegítéssel járó stimulálás a moxázás.

Létesíthetünk vákuumot is a kiválasztott pont felett, ez a köpölyözés.

KÖPÖLYÖZÉS

A köpöly egy harang, illetve félgömb alakú edényke, melyet többféle anyagból és mérettel használnak. Legáltalánosabb az üvegköpöly, mert jól látható a lezajló folyamat, valamint könnyen tisztántartható. Az  üvegköpöly belsejét alkoholos kendővel törlik át, majd láng felett elhúzva, hirtelen mozdulattal a szájával lefelé fordítva a bőr felületére helyezik, ahol azonnal vákuumos szívó hatás keletkezik. A légnyomás különbség miatt a bőrrészlet a köpölyburába beszívódik és az adott terület erősen vérbő lesz. A köpölyözés során a vákuum hatására a kezelt területen a kapillárisok kitágulnak, friss vér és ezzel több oxigén beáramlását lehetővé téve, továbbá a helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet egy vagy több meridiánját, s így fokozza az energiaáramlást.

MOXATERÁPIA

A moxibuszció melegítéses terápia, melyben az akupunktúrás pontokat a bőrfelszínhez közel tartott hőforrással, gyógynövények égetésével ingerlik. Hatására a meleg bediffundál a szövetek közé, kiűzi a hideget és a felesleges nedvességet. Azokban az esetekben használják, amikor jang, azaz meleg hiány van a szervezetben, ebből adódik, hogy meleg túlsúly esetén, mint amilyen pl. a lázas állapot, gyulladás,  - alkalmazása tilos.

 A legáltalánosabban használt növény a fekete üröm. Ennek az  őrleményét alkalmazzák henger formájú moxaszivar formájában vagy növényi alátétre helyezett kis kúp  alakú mennyiségét égetik el a bőrön.  Ez lehet fehérrépa, fokhagyma, hagymalevél, zeller.  A melegítés 10-15 percig történik, amíg a kívánt terület mélyén az izmokban is átmelegszik. A moxa-szivart a kezelt meridián felett hosszanti irányban lehet húzogatni a bőrtől kb. 1 cm-nyire, vagy az akupunktúrás  pont felett közelíteni – távolítani, illetve a pont körül körözni.

 FÜLGYERTYÁZÁS

A fülgyertya tölcséres, hengerkúp alakú készítmény, melynek alsó végét szorosan a fül külső hallójáratába illesztve használják. A felső, szélesebb végét meggyújtva, az égéshő kürtőhatása miatt szívóerő érvényesül. A gyertya meggyújtásakor az illóolajokban gazdag meleg füst az üreges belső részben spirálvonalban lefelé halad, bejut a külső hallójáratba és ott fellazítja a lerakódott fülzsírt, valamint elernyeszti a hallójárat falát.

A meleg levegő azonban felfelé száll, ennek köszönhető a szívóhatás, amely valóban vákuumszerűen beszívja a lerakódott zsírt és egyéb szennyeződéseket a gyertya belsejébe. Mivel a fej különböző üregei közvetetten ugyan, de összeköttetésben állnak egymással, ez a szívóhatás megmozdítja az orr melléküregeiben lévő gyulladásos váladékokat is, és elősegíti a gyógyulást

 

 

 

 

Asztali nézet